• 14 MAR 17
  • 0

  Poštovani,
  Danas sam izvadio donju desnu šesticu, nije bilo bolova pri vađenju, imam samo jedno pitanje.  Koliko vremena treba prođe da rana zaraste?

   

   


  Zarastanje rane nakon vađenja zuba je složen biološki proces, koji prolazi kroz nekoliko faza.

  Faze zarastanja se dešavaju sledećim redosledom:

   

  1. Nakon vađenja zuba, prva reakcija je krvarenje i formiranje koaguluma. Uloga koaguluma je višestruka, svojim mehaničkim dejstvom pritiska okolne krvne sudove čime obezbeđuje hemostazu i čini osnovu za proliferaciju ćelijskih elemenata. Formiran koagulum vrši zaštitu dubljih tkiva i senzitivnih nerava, čime smanjuju bol. Koagulum je elastičan i tamnocrvene boje.
  2. Prvog dana nakon vađenja zuba krvne ćelije su raspoređene između mreže fibrinskih vlakana. Fibrin je taj koji povezuje ivice rane. U naredna dva-tri dana stvara se i prvo granulaciono tkivo na periferiji rane, odnosno započinje faza organizacije koaguluma. 3-4 dana nakon vađenja zuba, počinje angiogeneza,  bujanjem malih kapilara iz prekinutih krvnih sudova sa zidova alveolarne kosti. Površina koaguluma postaje beličasta, usled ispiranja koaguluma pljuvačkom i usled prekrivanja koaguluma fibrinom, koji štiti ranu. U ovoj fazi, pojavljuju se i faktori rasta, koji aktiviraju i stimulišu proces zarastanja.
  3. Epitelne ćelije sa ivica alveole se umnožavaju i tako se ivice rane približavaju. Krajem prve i pocetkom druge nedelje, otvor rane je znatno smanjen ali jos uvek ne u potpunosti. U narednom periodu dolazi do zamene granulacionog tkiva  vezivnim tkivom, do potpune epitelizacije i zatvaranja rane.
  4. Dve nedelje nakon vađenja zuba alveola je ispunjena krvnim sudovima a u centru su vidljivi znaci stvaranja nove kosti. U ovom periodu u ranu se talože soli kalcijuma, tako da četiri nedelje posle vađenja zuba, novoformirana kost postaje deblja i slična lamelarnoj kosti. Proces koštanog zarastanja traje najduže, obično 4-6 meseci nakon vađenja zuba.

  Prisustvo infekcije ili komplikacije nakon vađenja zuba mogu znatno da poremete normalan proces zarastanja rane izvađenog zuba. http://magicdent.co.rs/blog/periapikalne-lezije/ U tom slučaju je period zarastanja sporiji, kao posledica produžavanje neke od faze zarastanja.

  Bitno je napomenuti da nakon potpunog zarastanja rane, usled nepostojanja korena zuba, počinje i proces povlačenja, odnosno resorpcije kosti. Na mesto izvađenog zuba bi bilo najbolje postaviti zubni implantat http://magicdent.co.rs/blog/ugradnja-implanta/, kako bi se ta regija ponovo osposobila, i kako bi se usporilo dalje povlačenje kosti.

  Leave a reply

  Cancel reply

  Photostream