• 24 JAN 17
  • 0

  Higijena usta i zuba kod dece
   

  Higijena usta i zuba kod dece


  Higijena usta i zuba predstavlja jednu od najznačajnijih mera za očuvanje oralnog zdravlja. Higijena usta i zuba kod dece, uspešno izvođenje i efikasnost higijene usta i zuba zavise od:

  • Korišćenja odgovarajućeg pribora
  • Tehnike izvođenja
  • Redovnog održavanja
  • Učestalosti
  • Dužine pranja usta i zuba.

   

  Korišćenje odgovarajućeg pribora za održavanje oralne higijene


  Osnovna sredstva za izvođenje oralne higijene kod dece čine:

  • Četkica za zube
  • Interdentalni konac
  • Pasta za zube.

   

  Četkice

  Izbor četkice za zube

  Izbor četkice za zube zavisi od uzrasta, psihofizičkih karakteristika i manuelne spretnosti osobe koja je koristi. Pri odabiru četkice za decu važno je obratiti pažnju da glava četkice bude manjih dimenzija ( 2,5 cm ). Zbog nedovoljno razvijene manuelne sposobnosti u dece pogodno je da drška četkice bude duža i deblja, čime se omogućava lakše držanje u ruci i bolja manipulacija. Kada je reč o deci boja četkice igra veoma značajnu ulogu. Treba birati četkicu sa omiljenim junacima iz crtanih filmova ili dečijih priča kako bi pranje zuba bilo što zabavnije.

  Istraživanja pokazuju da meke četkice jednako efikasno uklanjaju naslage sa zuba kao srednje i tvrde, s tim što nema opasnosti od oštećenja desni prilikom četkanja.

  Higijena usta i zuba kod dece savet: Takođe, važno je napomenuti da četkicu treba menjati na svakih 2-3 meseca, jer istrošena četkica gubi na svojoj efikasnosti.

   

  Interdentalni konac

  Konac može biti navošten ili impregniran osveživačima ili fluoridima. Korišćenje interdentalnog konca posebno se preporučuje kod postojanja teskobe u zubnom nizu, kao i kod postojanja neodgovarajućih ispuna koji zatvaraju interdentalni prostor i tako onemogućavaju čišćenje hrane.

  Higijena usta i zuba kod dece savet: Upotreba konca se preporučuje kod dece tek posle nicanja svih stalnih zuba (osim umnjaka).
   

  Paste za zube

  Pastu za zube je potrebno birati u zavisnosti od uzrasta deteta. Za decu starosti ispod 2 godine najbolje je koristiti paste bez fluorida. Deca tog uzrasta ne znaju da isperu usta i obično gutaju pastu, tako da ukoliko bi se u tom periodu koristile paste sa standardnom koncentracijom fluorida od 1000 – 1500 ppmF postojala bi opasnost od razvoja fluoroze gleđi stalnih zuba ( prebojenost zuba koja može da varira od manjih belih tačkica do žuto – braon prebojenosti zuba).

   

  Tehnika pranja zuba


  Postoji više tehnika, ali klizna metoda četkanja zuba ( Gotlieb- Orban- Kürer-ova ) se smatra najjednostavnijom i najprihvatljivijom za decu.

  Higijena usta i zuba kod dece savet: Da bi deca lakše shvatila objašnjava se tako da gornje zube treba četkati  nadole  – “ kako kiša pada “, a donje zube nagore  – “ kako trava raste “.

   

  Kada treba početi  sa održavanjem oralne higijene ?


  I pre nego što se pojave prvi zubići u ustima, roditelji treba da vode računa o higijeni usta deteta. U tom periodu roditelji bi trebalo da namotaju oko kažiprsta komad sterilne gaze navlažene prokuvanom vodom ili mlakom kamilicom i brišu sluzokožu usta deteta kako bi očistili ostatke hrane. Cucla koja se daje detetu takođe treba da bude čista i uvek pre upotrebe iskuvana u vodi 10 min kako bi se uništile bakterije koje se na njoj nalaze. Kada dete malo poraste i niknu prvi mlečni zubići treba početi sa njihovim čišćenjem. Za to se takođe može koristiti komad sterilne gaze ili specijalna četkica od gume koja se navuče na kažiprst, pa se nežno prelazi preko zuba od desni prema sečivnim ivicama i uklanajaju ostaci hrane.

  Početkom 3. godine, kada su iznikli svi mlečni zubi, a i nešto ranije može se otpočeti sa čišćenjem zuba četkicom. U tom uzrastu zube detetu treba da čiste roditelji. Važno je da dete stekne rutinu i naviku da se pranje zuba mora obavljati svakog dana u određeno vreme.

  Higijena usta i zuba kod dece savet: Predškolsko dete već može samo da pere zube uz pomoć i nadzor roditelja.

   

  Učestalost pranja zuba


  Da bi oralna higijena bila efikasna potrebno je da se sprovodi najmanje dva puta u toku dana i to ujutru odmah nakon ustajanja i uveče neposredno pre spavanja.

  Jutarnje pranje zuba, odmah nakon ustajanja je važno da bi se iz usta eliminisale bakterije koje su se nakupile tokom noći. Pranje zuba neposredno pre spavanja je naročito važno. Kako tokom noći usta stoje zatvorena stvara se idealna temperatura za bakterije da vrše hemijsko razlaganje ostataka hrane lučeći razne enzime. Osim toga, lučenje pljuvačke je tokom noći svedeno na minimum što dodatno pospešuje razvoj patoloških procesa na tvrdim zubnim tkivima.

  Dužina pranja usta i zuba


  Higijena usta i zuba kod dece savet: Smatra se da je optimalna dužina pranja zuba 3 min.

Leave a reply

Cancel reply

Photostream